
100 år med el i Nordvestjylland
Jysk Energi fylder 100 år.
16. august i 1923 åbnede HOE (Holstebro og Omegns Energiforsyning) og de mange gårde, der lå udenfor Holstebros byforsyning fik dermed strøm. Gennem tiden har flere og flere forsyningsselskaber sluttet sig til projektet og elnettet er udvidet og sammenkoblet, så vi dag allesammen er på det samme elnet. Derfor er navnet ikke længere “bare” HOE, men blev først ændret til NOE (Nordvestjysk Elforsyning) og derefter til Jysk Energi. I alle 100 år, har Jysk Energi forsøgt at sikre elnettet bedst muligt, så der altid er strøm i kontakten. Vi har forsøgt at sørge for at bruge lokale leverandører, lokale håndværkere og lokal viden, for at sørge for at al værdien bliver i lokalområdet. Vi er ejet af borgerne, og alle husstande, der har en elmåler i Jysk Energis forsyningsområde er medejer af Jysk Energi – uanset hvem de køber deres strøm hos.
I forbindelse med jubilæet, har vores ejere, bestyrelse og repræsentantskab besluttet at vi gerne vil høre fra den næste generation. For 100 år siden skabte vores forfædre noget, som vi har arvet, men hvor skal vi hen? Jysk Energi har besluttet at være meget aktive i den grønne omstilling og bygger solcelleparker, investerer i biogas og vindmøllelaug, men er vi på rette kurs? Hvad betyder den grønne omstilling for børn i området? Hvad ER den grønne omstilling for dem?
- Er det mere vedvarende energi, eller måske bare mindre forbrug?
- Er det A-kraft, Power-to-X eller er det “kun” sol, vind og vand?
- Er det investering i den teknologi, der hjælper NU, eller skal vi i stedet investere i fremtidens teknologi?
- Er det vigtigst at forsyningsselskaberne leverer ren, grøn energi, eller er det vigtigst at de leverer billig energi, så forbrugerne selv kan bestemme, hvor grønne de vil være?
- Er det vigtigere at der ALTID er strøm i kontakten, eller er det vigtigere at strømmen ALTID er grøn?
Derfor vil vi gerne invitere alle skoler i Holstebro, Lemvig og Struer kommune til at lave en podcast om den grønne omstilling eller fremtidens energi

Hvordan kommer vi i gang?
- Skriv til Hanne Bertel fra CFU på hbb@via.dk mindst 10 dage før i skal bruge udstyret. Her skal I beskrive hvem læreren er, hvilken skole i tilhører og at I skal bruge en Jysk Energi Podcastkasse.
- Optag jeres podcasts – I kan finde strukturark og en introduktion til udstyret her på siden.
- Send jeres podcasts til tan@jyskenergi.dk (husk at vedlægge samtykkeerklæringen, så vi kan udgive podcasts). Hvis filen er for stor til email, kan I uploade vha. wetransfer.com og sende mig et link.
Samtykkeerklæring
For at vi kan afspille børnenes podcasts på vores hjemmeside og på Spotify, skal vi naturligvis bruge en samtykkeerklæring. Det er derfor væsentligt at vi indsamler samtykker fra ALLE børn, der kan høres og identificeres i podcasten.


Tips og tricks
I samarbejde med Mikkel Aslak, forfatter til Podcast i Skolen og podcastansvarlig hos CFU, Har vi lavet et par strukturark til eleverne, så det er nemmere at danne sig et overblik over produktionen og hvad den skal indeholde. Dem kan du finde her:
Hvad så nu?
Herunder kan du se en video om, hvad der er i kasserne og hvordan det skal bruges. På Podcast i skolens hjemmeside er der links til gratis programmer, som kan downloades til redigering. Det er heldigvis nemt, og man behøver ikke være en teknisk troldmand eller have erfaring med optagelse og/eller redigering for at komme i gang. Derudover har vi lavet et ark med gode spørgsmål og overvejelser som man kan gøre sig, før man planlægger sin podcast, samt et ark med forskellige genrer og formater for en god podcast. Dem kan du læse meget mere om i Podcast i Skolen, som følger med kasserne, men du kan nemt danne dig et overblik, ved at bruge arkene herunder:
Link til Podcast i Skolen med vejledninger og mange, mange tips og tricks
Ark med spørgsmål og overvejelser
Ark med formater og tips til en god podcast
