Hvorfor er elprisen steget så markant?

Der er mange faktorer, der spiller ind på de stigende strømpriser, og hidtil usete tilstande i Danmark og Europa har skabt en høj elpris overalt.

Den første grund er lokal, og handler om at der har været lav vindproduktion i 2021. Da vindmøllestrøm er billig (når det blæser), har det betydning for strømprisen i Danmark. Sammenholdt med et stigende forbrug efter genåbningen af samfundet, samt en markant forøgelse i forbruget af el i industrien (blandt andet på grund af nye datacentre), har det skabt en høj efterspørgsel, som påvirker prisen.

Den næste grund er lav elproduktion med vandkraft i Norge. Den hydrologiske balance er historisk lav i øjeblikket (der er meget lidt nedbør), og det har gjort os mere afhængige af resten af Europas strømproduktion.

Den tredje grund er hastigt stigende priser på kul og gas og tilsvarende store stigninger i CO2-kvote priserne i hele Europa. Syd for Danmarks grænser producerer man i højere grad strøm med kul- og gasfyrede værker, så stigningerne påvirker også prisen i Danmark.

Alle disse faktorer har sammen med mange andre mindre faktorer gjort, at vi i øjeblikket oplever en meget høj elpris.

Vores forventninger til elmarkedet

Vi skal forvente, at de høje priser fortsætter i de næste måneder. Vinterhalvåret giver os indimellem enkeltvis billige dage, men for at prisen for alvor falder, kræver det et generelt fald i de europæiske energipriser.

Heldigvis er der også gode nyheder midt i al moradset. Der etableres hastigt billige elproducerende anlæg, blandt andet i form af solceller og vindmøller over hele Europa, og fortsætter den trend, vil vi se billigere priser, hvis vi kigger noget længere frem. Ifølge Dansk Energi vil elpriserne falde til et stabilt niveau i løbet af de næste år.

Tjener Jysk Energi så flere penge på de høje elpriser?

Nej. Jysk Energi tjener ikke flere penge i forbindelse med markedets prisstigninger på el.


Vi køber også el til den højere pris, så for os er der ikke nogen fortjeneste ved de høje priser. Vi ønsker naturligvis at prisen er så lav som muligt, men lige nu er der ingen der går fri, da priserne er steget overalt. Visse lande er noget hårdere ramt end Danmark, men det er en ringe trøst, og vi håber at markedet vender tilbage til normalen hurtigst muligt.

Hvad skal du gøre som elkunde?

En variabel elaftale har historisk vist sig at være mest fordelagtig over tid og den anbefaler vi fortsat til både privatkunder og små erhvervskunder. Hvis du er i tvivl om hvilken elaftale du har, så kontakt vores kundeservice.


Vær opmærksom på at lige nu lokker svindelfirmaer med en meget lav pris. De køber strømmen de samme steder som alle vi andre, og det du ikke ved er, at de tjener penge på skyhøje gebyrer, så hvis du får et tilbud, der lyder for godt til at være sandt, så kan det være svindel. Hvis du bliver kontaktet og er i tvivl, kan du ringe til vores kundeservice på 96106677. Vi sidder klar ved mail og telefon.

Prisudvikling

Grafen er lavet efter at januar 2020 er index 100, hvilket vil sige at uge 36, 2021 er index 550, altså 5,5 gange så meget som i januar 2020.

Nyttige links:

  • Kontrollér dit forbrug. Et højt forbrug om natten kan for eksempel være et tegn på at du skal have gået dine apparater efter. Du kan tjekke dit forbrug på eloverblik.dk ved at klikke her.
  • Få gode elvaner så som at fylde opvaskemaskine/vaskemaskine/tørretumbler helt, før de sættes i gang. På den måde sparer du på strømmen. Vil du vide mere, har  Energistyrelsen lavet en guide, som du kan se ved at klikke her.
  • Har du elbil kan du med planlagt ladning opnå en ret stor besparelse på ladeprisen. I så fald er det vigtigt at kende timeprisen for el, som du finder herunder.
  • Vil du kende den nøjagtige timepris, kan du klikke her og se den aktuelle indkøbspris det kommende døgn på Nordpool.com, som er den børs alle danske elleverandører køber strømmen fra. Vær opmærksom på at prisen som udgangspunkt står i Euro, men kan ændres til DKK i feltet over timeprisen. Vær også opmærksom på at prisen står i MWh/kr. (Så hvis prisen er 1000 kr, vil KWh prisen være 1 kr.)