Hvorfor er elprisen steget så markant i 2021?

Der er mange faktorer, der spiller ind på de stigende strømpriser, og hidtil usete tilstande i Danmark og Europa har skabt en høj elpris overalt.


Den første grund er lokal, og handler om at der har været lav vindproduktion i 2021. Da vindmøllestrøm er billig (når det blæser), har det betydning for strømprisen i Danmark. Sammenholdt med et stigende forbrug efter Covid-krisen samt en markant forøgelse i forbruget af el i industrien (blandt andet på grund af nye datacentre), har det skabt en høj efterspørgsel, som påvirker prisen.


Den næste grund er lav elproduktion med vandkraft i Norge. Den hydrologiske balance har været historisk lav i 2021 (det har regnet meget lidt), og det har gjort os mere afhængige af resten af Europas strømproduktion.


Den tredje grund er hastigt stigende priser på kul og gas og tilsvarende store stigninger i CO2-kvote priserne i hele Europa. Syd for Danmarks grænser producerer man i højere grad strøm med kul- og gasfyrede værker, så stigningerne påvirker også prisen i Danmark.


Alle disse faktorer har sammen med mange andre mindre faktorer gjort, at vi i øjeblikket oplever en meget høj elpris.

Vores forventninger til elmarkedet

Vi skal forvente, at de høje priser fortsætter i de næste måneder. Vinterhalvåret vil kunne give os billige dage, men for at prisen for alvor falder, kræver det et generelt fald i de europæiske energipriser.

Heldigvis er der også gode nyheder midt i al moradset. Der etableres hastigt billige elleverandører blandt andet i form af solceller og vindmøller over hele Europa, og fortsætter den trend, vil vi se billigere priser ikke bare umiddelbart efter vinteren, men ifølge Dansk Energi vil vi se stadigt faldende elpriser i årene der kommer.

Tjener Jysk Energi så flere penge på de høje elpriser?

Nej. Jysk Energi tjener ikke flere penge i forbindelse med markedets prisstigninger på el.


Vi køber også el til den højere pris, så for os er der ikke nogen fortjeneste ved de høje priser. Vi ønsker naturligvis at prisen er så lav som muligt, men lige nu er der ingen der går fri, da priserne er steget overalt. Visse lande er noget hårdere ramt end Danmark, men det er en ringe trøst, og vi håber at markedet vender tilbage til normalen hurtigst muligt.

Hvad skal du gøre som elkunde?

En variabel elaftale har historisk vist sig at være mest fordelagtig over tid og den anbefaler vi fortsat til både privatkunder og små erhvervskunder. Hvis du er i tvivl om hvilken elaftale du har, så kontakt vores kundeservice.


Vær opmærksom på at lige nu lokker svindelfirmaer med en meget lav pris. De køber strømmen de samme steder som alle vi andre, og det du ikke ved er, at de tjener penge på skyhøje gebyrer, så hvis du får et tilbud, der lyder for godt til at være sandt, så kan det være svindel. Hvis du bliver kontaktet og er i tvivl, kan du ringe til vores kundeservice på 96106677. Vi sidder klar ved mail og telefon.

Prisudvikling

blog_topimage