Hvad er fibernet?

Du har nok hørt om fibernet, men ved du, hvordan teknologien egentlig fungerer?

Fibernet er en betegnelse for en internet teknologi, hvor data transmitteres via en optisk fiber, som også kaldes et lyslederkabel. Navnet lyslederkabel siger faktisk, hvad teknologien dækker over.

Et lyslederkabel transporterer data via lys. Selve lyslederen er kun 0,1 – 0,2 mm tyk (samme tykkelse som et menneskehår), og er lavet af enten glas, plastik eller et andet ikke-elektrisk materiale. Udenom lægger man så typisk plast for at beskytte lyslederen og gøre kablet både stærkt og smidigt.

Lyset reflekteres gennem lyslederen ved at ramme lyslederens overflade med en så lille vinkel, at lyset totalreflekteres og derfor bliver i lyslederen. Alt efter renheden af lyslederen kan man transmittere data 10-15 kilometer, før intensiteten af lyset er halveret. Faktisk kan man med lyslederkabler opnå op til 10 gange større afstand mellem sender og modtager end med kabler med kobber som kerne.

Lyslederen giver altså mulighed for at transmittere data med lysets hastighed (300.000 kilometer i sekundet) over lange afstande. Og så er lyslederen langt mindre følsom over for forstyrrende støj. Det betyder, at fibernet er meget hurtigere end andre teknologier såsom kobberkabler, der stadig er den mest almindelige metode til at levere bredbånd. Telestyrelsen definerer, at et kabel skal kunne transmittere 2 Mbit pr. sekund for at kaldes bredbånd. Fibernet kan sagtens transmittere 10 Gigabit pr. sekund. Det er altså 5.000 gange hurtigere og demonstrerer teknologiens suverænitet.

For at få data frem til dig, monteres der en fiberboks i hver sin ende af lyslederkablet. I den ene ende sidder hovedstationen, der omdanner elektrisk datasignal til lys. Lyset transmitteres via lyslederen til en fiberboks i dit hjem, som omdanner lyset tilbage til et elektrisk datasignal. Sådan foregår det også, når du sender data den modsatte vej – altså tilbage til hovedstationen.

Lysledere har en meget stor kapacitet. Det vil teoretisk set være muligt for én lysleder at transmittere data svarende til, at 1,5 milliarder mennesker taler i telefon på samme tid.

Fordele ved fibernet

Teknologien bag fibernet betyder, at du kan få lynhurtige og stabile internethastigheder, der ikke kan matches af andre teknologier. Det leder til en række fordele, som du kan nyde godt af:

Godt for dig og din familie, der uploader billeder og videoer, spiller eller videochatter, streamer tv og meget mere.

Med fibernet stiger din bolig også i værdi. Undersøgelser viser, at kommer du som køber eller lejer fra en bolig med fibernet, er kvaliteten af bredbånd det vigtigste kriterie næstefter prisen, når du skal vælge ny bolig.

Kan du få fibernet?

Vi har etableret fibernet i det meste af vores aktivitetsområde og udvider konstant vores dækning. Altibox er vores foretrukne indholdsleverandør, og på forsiden af altibox.dk kan du tjekke, om der allerede er fibernet på din adresse.

Viser det sig, at der ikke er fibernet på din adresse, kan du tilkendegive din interesse her. Vi kontakter dig, hvis vi leverer fibernet inden for 12 måneder.