Ny beregning af reduceret elafgift ved elvarme
Over de kommende måneder vil elkunder med elvarme opleve at modtage en korrektion af deres elregning. Derfor kan du opleve en ekstraregning eller tilbagebetaling.
Det skyldes, at Energinet har meldt ud, at de fra påsken 2025 vil genberegne elafgiften for elkunder med elvarme — helt tilbage fra 1. januar 2023.
Genberegningen sker for at sikre, at opkrævningen af reduceret elafgift er foretaget korrekt efter den nye metode. Det betyder, at du som kunde enten kan få penge tilbage eller opleve en opkrævning – afhængig af dit forbrug og tidligere betalinger.
Hvorfor får jeg en korrektion på min elregning?
Korrektionerne sker, fordi Skattestyrelsen har udtalt, at elafgiften for elvarmekunder fremover skal beregnes med en ny metode.
Det betyder, at mange elvarmekunder vil opleve:
-
En ekstraopkrævning for de første måneder af 2025
-
Samtidig vil der for de fleste kunder komme en tilbagebetaling for elforbrug i 2023
Ændringerne gælder for alle kunder der har været registeret med elvarme på et tidspunkt i 2023 frem til nu – uanset hvem din elleverandør er.
Hvornår sker det?
Energinet forventer at have genberegnet elafgiften i løbet af foråret 2025. Når det er gjort, sender de information videre til alle elselskaber.
Herefter vil elselskaberne — herunder Jysk Energi — begynde at sende de opdaterede regninger og korrektioner til kunderne. Det sker automatisk og du vil modtage korrektionen på separat regning.
Jysk Energi kender ikke resultatet af din genberegning, før du modtager din korrektions regning.
Hvad bliver der beregnet?
Din elleverandør skal genberegne elafgiften helt tilbage til 1. januar 2023, hvis du har været kunde i perioden.
Det betyder, at din næste elregning – eller en af de kommende – kan indeholde:
-
En ekstra opkrævning for starten af 2025
-
En tilbagebetaling for perioder i 2023
-
Eller begge dele
Har du haft flere elleverandører i perioden fra 1. januar 2023 og frem, vil din genberegning blive delt op.
Du vil nemlig modtage en genberegning fra hver af de elleverandører, du har haft et aktivt kundeforhold hos. Hver elleverandør genberegner kun for den periode, hvor du har været kunde hos dem.

Ændring i elafgift for kunder med elvarme
Har du elvarme som din primære opvarmningsform, og er det registreret i BBR, kan du få reduceret elafgift på dit elforbrug over 4.000 kWh om året.
Tidligere blev den reducerede elafgift fordelt løbende over årets 12 måneder. Men fremover skal elafgiften beregnes på en ny måde.
Hvad ændrer sig?
Skattestyrelsen har bestemt, at du nu skal betale fuld elafgift af de første 4.000 kWh, du bruger i dit afregningsår. Alt forbrug over 4.000 kWh bliver herefter opkrævet med den reducerede elafgift.
Ændringen gælder både fremadrettet og bagudrettet – helt tilbage til 1. januar 2023, hvor elafgiften midlertidigt var nedsat.
Hvad betyder det for dig som kunde?
Den nye måde at beregne elafgiften på vil betyde, at kunder med elvarme fremover vil opleve:
-
Højere elregninger først på året, hvor du betaler fuld elafgift af de første 4.000 kWh.
-
Til gengæld bliver elregningerne mindre sidst på året, når du får reduceret elafgift på alt forbrug over 4.000 kWh.
Fordi ændringen først træder i kraft i løbet af 2025, vil alle kunder med elvarme også modtage en efterregulering fra deres elleverandør i de kommende måneder.
Har du solceller og er i nettoafregningsgruppe 6?
Hvis du har solceller og er tilmeldt nettoafregningsgruppe 6, gælder der særlige regler for, hvordan elafgiften beregnes. Her bliver din grænse for fuld elafgift justeret, så billedet ser lidt anderledes ud.
Læs mere om reglerne for solcellekunder under vores FAQ længere nede på siden.
Eksempel: Sådan ændrer elafgiften sig med den nye model
Den gamle model:
Tidligere blev elafgiften fordelt jævnt over hele året.
Det betød, at du som kunde med elvarme betalte fuld elafgift af 4.000 kWh – fordelt ligeligt over årets 12 måneder. Det svarede til, at der hver måned blev betalt fuld elafgift af ca. 333 kWh.
Med en elafgift på 90 øre/kWh i 2025, ville det give en udgift på ca. 300 kr. pr. måned – uanset dit faktiske forbrug.
Den nye model:
Fremover skal du betale fuld elafgift af de første 4.000 kWh, du bruger — lige meget hvornår på året, du bruger dem.
I dette eksempel har kunden brugt ca. 1.739 kWh i januar måned. Det betyder, at kunden i januar skal betale fuld elafgift af hele dette forbrug.
Med en elafgift på 90 øre/kWh giver det en samlet elafgift i januar på ca. 1.565 kr.
Mere info
Energinet der laver beregningerne til elleverandørerne har udstedt en pressemeddelelse.
Du kan læse mere her.
Green Power Denmark har lavet en overordnet forklaring
Du kan læse den her.
Generelt om elvarme
Vi har her på siden samlet generelle informationer om elvarme. Har du yderligere spørgsmål er du også velkommen til at kontakte vores kundeservice.
Baggrunden for ordningen for reduceret elafgift
Ændring i elafgift for boliger med elvarme
Som led i den grønne omstilling gives der fortsat reduceret elafgift på elforbrug i boliger, der opvarmes med elektricitet. Ordningen gælder for helårsboliger, sommerhuse og ferielejligheder med elvarme.
Metoden for opkrævning af elafgiften ændres som følge af en afgørelse fra SKAT. Vi forventer den træder i kraft umiddelbart efter påske. Den nøjagtige dato meldes ud snarrest.
Hvad betyder ændringen?
Du skal nu betale:
-
Fuld elafgift (90 øre/kWh i 2025) på de første 4.000 kWh, du forbruger i dit afregningsår
-
Reduceret elafgift (1 øre/kWh) på alt forbrug over 4.000 kWh i afregningsåret
Tidligere blev elafgiften fordelt løbende hen over året – men fremover bliver hele den fulde afgift opkrævet i begyndelsen af året, indtil du når de 4.000 kWh.
Husk stadig tilmelding
Du skal stadig selv tilmelde dig ordningen. Det sker ikke automatisk.
Hvis du ikke er tilmeldt, vil du blive opkrævet fuld elafgift af hele dit forbrug.
Du kan læse den officielle forklaring fra Energinet her:
energinet.dk – Beregning af reduceret elafgift
Procedure for registrering
Når du tilmelder dig ordningen for reduceret elafgift, skal du indsende en BBR-meddelelse til os, hvor der står, at den primære opvarmningskilde er elektricitet. BBR-meddelelsen er din dokumentation for, at du er berettiget til reduceret elafgift. Du skal derfor sikre dig, at din BBR-meddelelse er opdateret, inden du sender den til os. BBR-registret indeholder alle gældende informationer om din ejendom og dens historik.
Du kan downloade din BBR-meddelelse inde på www.ois.dk. Den skal videresendes til kundeservice@jyskenergi.dk. Noter gerne dit kundenummer og hvilken adresse, det vedrører, i mailen.
Vi tjekker derefter, din BBR-meddelelse lever op til kravene for ejendomstype og opvarmningskilde. Efter tjekket vender vi tilbage til dig og beder dig bekræfte registreringsdatoen.
Når datoen er blevet bekræftet, sender vi en anmodning til dit netselskab, om at der skal registreres elvarme på den oplyste adresse.
Når dit netselskab har registreret elvarmen på din adresse, er du med i ordningen om reduceret elafgiftssats.
Ofte stillede spørgsmål og svar
Hvordan bliver den reducerede elafgift udregnet? Ny metode
Når du er registeret med reduceret elafgift, bliver den ”normale” måde at betale elafgift sat ud af spil, og Skats regler træder i kraft. Det betyder, at du betaler almindelig elafgift af dit forbrug på 4.000 kWh årligt, og du betaler reduceret elafgift af dit forbrug over 4.000 kWh årligt.
Din elafgift og reduceret elafgift bliver genberegnet én gang om året, d. 01/01, for at sikre, at du kun har betalt fuld elafgift for de 4.000 kWh, som du skal. Perioderne kan være anderledes for kunder med nettoafregningsgruppe 6.
Uanset om dit årlige forbrug har været over eller under 4.000 kWh, vil det blive udlignet på din faktura i januar, medmindre du er i nettoafregningsgruppe 6 med dine solceller.
Man betaler fuld elafgift af de første 4.000 kWh der bliver brugt i løbet af året. For alt forbrug herefter vil man kun blive opkrævet en reduceret elafgift.
Skal jeg bruge 4.000 kWh i løbet af et år, før den reducerede elafgift træder i kraft? Ny metode
Ja. Det er de første 4.000 kWh der bliver forbrugt på året, hvor du betaler den fulde elafgift. Først herefter vil den reducerede elafgift træde i kraft.
Kan jeg tilmelde mig ordningen for reduceret elafgift, når jeg har solceller? Ny metode
Har du solceller? Så kan du sagtens få reduceret elafgift – også selvom du producerer din egen strøm.
Der gælder dog særlige regler, hvis du er tilmeldt den gamle ordning, der hedder nettoafregningsgruppe 6.
Hvad betyder det?
For almindelige husstande med elvarme gælder det, at man betaler fuld elafgift af de første 4.000 kWh i sit afregningsår – og reduceret afgift af alt forbrug derover.
Men for gruppe 6-kunder bliver denne grænse justeret, da den produktion du leverer til nettet bliver nettoficeret, se eksempel på udregning nedenfor.
Sådan beregnes det:
👉 Tilpasset knækgrænse = 4.000 kWh minus det, du har leveret til nettet i senest afsluttet afregningsår
👉 Du betaler fuld elafgift op til denne grænse, og reduceret afgift af resten – men kun hvis dit nettoforbrug (D15) er højt nok
Eksempel:
- Forbrug fra nettet (D06): 4.500 kWh
- Leveret til nettet: 2.000 kWh
- Nettoforbrug (D15): 2.500 kWh
- Tilpasset knækgrænse: 2.000 kWH
Du betaler:
- Fuld elafgift af 2.000 kWh
- Reduceret elafgift af 500 kWh
Hvornår bliver det afregnet?
Afregningen sker, når dit afregningsår slutter. Først dér opgøres din samlede produktion, forbrug og leveret energi – og din elafgift beregnes ud fra det.
Kan jeg tilmelde mig ordningen for reduceret elafgift?
Denne ordning er gyldig for privatpersoner, hvis helårsbolig, sommerhuse og ferielejlighed er opvarmet med elektricitet.
Hvis jeg ønsker at skifte til Jysk Energi, skal jeg så søge om reduceret elafgiftssats igen?
Har du allerede registreret ordningen med reduceret elafgift hos din nuværende elleverandør, vil ordningen helt automatisk følge med over til Jysk Energi. Du behøver ikke foretage dig noget.
Kan jeg søge om reducering af min elafgift fra tiden, før jeg startede som kunde hos Jysk Energi?
Har du været tilmeldt hos forskellige elleverandører i ansøgningsperioden, skal du kontakte de enkelte selskaber og bede dem registrere din ansøgning på de enkelte kundeforhold.
Når registreringen er fuldført, vil du fremadrettet kunne skifte elleverandør uden at skulle lave en ny ansøgning.
Skal jeg have en bestemt type elaftale, hvis jeg ønsker at være tilmeldt ordningen for reduceret elafgift?
Nej, du kan have en hvilken som helst af Jysk Energis elaftaler og samtidig være tilmeldt ordningen for reduceret elafgift.
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke har meldt til BBR-registret, at jeg er overgået til elvarme?
Kontakt hurtigst muligt BBR-registreret og oplys dem, at du har elvarme på adressen. Når du modtager den opdaterede BBR-meddelelse, skal du fremsende den til os. Vær opmærksom på at registreringen til ordningen for reduceret elafgifts først kan træde i kraft fra den dato, elvarmen står registreret i BBR.
Kan jeg søge om reducering af min elafgift tilbage i tid?
Ja, du kan søge om reducering af din elafgift op til 3 år tilbage i tid.
Du skal dog kunne fremsende dokumentation i form af en BBR-meddelelse, at du har haft elvarme registreret i BBR i den periode, du søger om reducering af elafgift. Har du været tilmeldt hos forskellige elleverandører i ansøgningsperioden, skal du kontakte de enkelte selskaber og bede dem registrere din ansøgning på de enkelte kundeforhold.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er tilmeldt ordningen om reduceret elafgift, og jeg vælger at skifte min primære opvarmningskilde til noget andet end elektricitet, f.eks. træpillefyr?
Først skal du melde ændringen i opvarmningstype til BBR-registreret.
Derefter skal du kontakte Jysk Energi og oplyse ændringen. Vi får ændret din registrering hos dit netselskab, og du vil fremover ikke længere være tilmeldt ordningen for reduceret elafgift.
Hvad skal jeg gøre, når jeg overtager en ejendom, som opvarmes med elektricitet?
Tjek at det fremgår af BBR-meddelelsen, at ejendommens primære opvarmningskilde er elektricitet.
Tag derefter kontakt til Jysk Energi. Vi kan slå op for dig, om ejendommen er registreret til ordningen om reduceret elafgift.
Er det ikke tilfældet skal den almindelig procedure følges.
Har det indvirkning på min tilmelding til ordningen for reduceret elafgift, hvis jeg udvider min primære elektriske opvarmning, f.eks. installerer yderligere en varmepumpe?
Nej. Så længe din primære opvarmningskilde stadig er elektricitet, og der derfor ikke er ændringer til din BBR-meddelelse, behøver du ikke foretage dig andet.
Dit nye elforbrug bliver registreret løbende, og din opkrævning og forventede årsforbrug vil ligeledes blive løbende opdateret.
Hvis min primære ejendom er tilmeldt til ordningen om reduceret elafgift, vil jeg så også kunne ansøge om ordningen på andre af mine ejendomme, f.eks. mit sommerhus?
Ja, så længe BBR-meddelelsen for ejendommen lever op til kravene. Der er ikke et maksimalt antal bygninger, du kan have tilmeldt ordningen.
Kan jeg bruge andet end en BBR-meddelelse som dokumentation for, at jeg er berettiget til ordningen om reduceret elafgift, f.eks. en faktura fra installatøren?
Skat godtager kun en korrekt BBR-meddelelse som dokumentation.
Hvor kan jeg se, om jeg er tilmeldt ordningen for reduceret elafgift?
Der vil være en linje på din faktura; ”reduceret elafgift”, som viser mængden af kWh, du er blevet opkrævet til reduceret afgiftssats.
På eloverblik.dk vil der være et undermålepunkt, som hedder elvarme.
Hvorfor står der 0 i punktet med reduceret elafgift på min faktura?
Når der står 0 i linjen Reduceret elafgift på din faktura, betyder det, at du ikke har forbrugt nok el til at udløse den reducerede elafgift i den pågældende periode.
Hvor lang tid gælder ordningen for reduceret elafgift?
Ordningen har på nuværende tidspunkt ikke en ophørsdato.
Kan erhvervsdrivende blive tilmeldt ordningen om reduceret elafgift?
Ordningen henvender sig som udgangspunkt til privatpersoner. Vi vil anbefale, du tager kontakt til din revisor for vejledning.
Solceller
Bliv klogere på solceller og læs ofte stillede spørgsmål og svar
At få solceller kan være en større omgang. Der er mange ting man skal vide, og mange ting man skal have styr på, før man kan tilslutte sit anlæg.
Vi har her samlet det meste information om solceller og samtidig samlet alle ofte stillede spørgsmål og svar på emnet om solceller.
Har du yderligere spørgsmål, så kontakt vores kundeservice.