Når du står overfor at skulle vælge et elselskab, kan det føles som en udfordring at finde frem til den bedste og billigste løsning. Der er mange faktorer at overveje, og både dit nuværende elselskab og de forskellige el-leverandører kan have forskellige vilkår og betingelser, der kan påvirke din elregning.
Det handler ikke kun om at finde den laveste pris, men også om at vælge en elaftale, der passer til dine forbrugsvaner og økonomi. Ved at tage højde for prisstruktur, afregning, vilkår og kundeservice kan du træffe et informeret valg, som hjælper dig med at spare penge på længere sigt, samtidig med at du får en god service.
I denne artikel vil vi gennemgå de vigtigste faktorer, du bør være opmærksom på, når du vælger elselskab, og give dig nogle praktiske råd til, hvordan du finder den løsning, der passer bedst til dine behov.
Det skal du være opmærksom på ved valg af el-leverandør
Ikke alle elselskaber er ens, og der kan være stor forskel på alt fra de tilgængelige aftaleformer til kundeservice og priser. Når du vælger et elselskab, er der således flere faktorer, du bør tage højde for, da disse vil påvirke både dit forbrug og din økonomi.
Selvom tanken om at spare penge naturligvis er tiltalende for de fleste, handler det ikke kun om at finde frem til de billigste elselskaber. Udover prisen er det nemlig også vigtigt at overveje aftaletypen, vilkår og betingelser, samt hvordan afregningen foregår. Kundeservice og omdømme spiller også en stor rolle i, hvordan du oplever samarbejdet med selskabet. Derudover bør du overveje, om elselskabet tilbyder grøn strøm, hvis bæredygtighed er vigtigt for dig. Vi gennemgår her, hvad du bør være opmærksom på, når du træffer dit valg, så du kan finde det bedste og billigste elselskab til dine behov.
Prisstruktur
Når du vælger elselskab, er det vigtigt at forstå, hvordan prisen på elektricitet er sammensat. Pris pr. kWh er langt fra den eneste komponent, der afgør din samlede elregning. Når du vurderer, hvilket elselskab du skal vælge, bør du tage højde for følgende:
- Spotpris: Dette er den pris, elselskabet betaler for strømmen på elbørsen Nord Pool. Spotprisen varierer time for time og kan ændre sig afhængigt af udbud og efterspørgsel på markedet. Generelt er spotpriserne lavere, når der er rigeligt med strøm, og højere, når efterspørgslen er stor.
- Tillæg: Elselskaber lægger ofte et tillæg oven i spotprisen. Dette tillæg dækker omkostninger som drift, administration og investeringer i grøn energi. Tillægget varierer fra selskab til selskab, og det er vigtigt at undersøge, hvad tillægget består af, før du vælger selskab. Nogle selskaber tilbyder meget lave tillæg, mens andre kan have højere omkostninger, der gør en stor forskel på den samlede pris. Ved Jysk Energi er tillæg på variabel el 0 kr./kWh.
- Abonnement: Dette er en fast månedlig betaling for at være kunde hos elselskabet, uanset dit elforbrug. Abonnementet kan variere markant mellem elselskaberne, og det er en af de faste omkostninger, du skal tage højde for, når du beregner dine samlede udgifter. Nogle selskaber tilbyder lavere abonnementspriser for at tiltrække kunder, men det er vigtigt at afveje disse mod andre omkostninger, såsom tillæg.
- Gebyrer: Til forskellige aftaler i markedet kan der være en række gebyrer, som lægges til. Det kan være for viderefakturering af netydelser og afgifter, energirådgivningspakker eller lignende. Dette er ikke tilfældet ved Jysk Energi. Dog er det almindelig praksis i elmarkedet, således som det også kendes fra andre markeder, såsom forsikring, mobiltelefoni og lignende, at der kan være betalingsgebyrer.
Ifølge Forbrugerrådet Tænks test fra oktober 2024 er der betydelige prisforskelle mellem elselskaberne – ikke kun ift. pris pr. kWh, men også for de andre omkostninger og vilkår, der følger med. Nogle selskaber tilbyder lave tillæg og abonnementspriser, mens andre har høje gebyrer, der kan gøre din elregning markant dyrere. Det er derfor en god idé at sammenligne både elprisen, tillægget til spotpris, abonnementsprisen og evt. gebyrer, når du vælger elselskab, da det er her, at du får mulighed for samlet set at spare penge – eller omvendt betale en overpris.
Derudover er det en god idé i forhold til at vurdere prisen at tage højde for eventuelle loyalitets- eller velkomstbonuser, som nogle selskaber tilbyder. Selvom disse kan være attraktive, skal du være opmærksom på, at de ofte kommer med betingelser som bindingsperioder, der kan gøre det dyrere at skifte selskab senere.
Aftaletype
Når du vælger elselskab, er det vigtigt at tage stilling til, hvilken type aftale, der passer bedst til dine behov. Der findes primært to typer elaftaler, som hver har deres fordele og ulemper:
- Variabel elpris: Med variable elpriser følger prisen markedets udsving, og den kan derfor ændre sig time for time. Det betyder, at du kan drage fordel af lavere priser, hvis du er i stand til at justere dit forbrug til tidspunkter med lavere priser, som f.eks. om natten eller i weekenden, når efterspørgslen på el er lavere. Det kan være en fordel for dem, der har mulighed for at styre deres elforbrug fleksibelt og ønsker at drage fordel af prisfald på markedet. Dog skal du være opmærksom på, at prisen også kan stige hurtigt, hvis det danske energimarked er ustabilt.
- Fast elpris: Med en fast elpris får du en fast pris på din el i en bestemt periode (typisk 3 måneder), uanset hvordan markedet udvikler sig. Det giver dig større forudsigelighed i dit budget, da du ved præcis, hvad du skal betale hver måned. En fast pris kan være en fordel, hvis du ønsker stabilitet og ikke ønsker at bekymre dig om markedsudsving. Det kan også være en god idé, hvis du har et begrænset budget og ønsker at undgå uventede prisstigninger. Ulempen er, at du ikke kan drage fordel af faldende priser på markedet, hvis elpriserne skulle falde.
Med mange forskellige elselskaber at vælge imellem er det vigtigt at overveje, hvilken type aftale der passer bedst til dit elforbrug og økonomiske situation. I den forbindelse er det vigtigt at få styr på dit årlige forbrug. Saml dine elregninger fra det seneste år, og beregn dit forbrug i kilowatt-timer (kWh). Analyser dine forbrugsmønstre – f.eks. om du bruger mere strøm om vinteren på grund af elvarme, eller om du har sæsonudsving. Overvej også, om der er fremtidige ændringer på vej, som kan påvirke dit forbrug, f.eks. installation af varmepumpe, elbil eller andre store apparater. Ved at kende dit forbrug kan du nemmere vurdere, om en variabel eller fast elpris passer bedst til din situation.
Hvis du har mulighed for at tilpasse dit forbrug, kan en variabel elpris være en god løsning, og der kan være mange penge at spare. Hvis du derimod prioriterer stabilitet og forudsigelighed, og du har et stabilt eller lavt årligt forbrug, kan en fast elpris være det bedste valg for dig. Du kan læse mere om, hvilken elaftale, der passer bedst til dine behov her.
Vilkår og betingelser
Når du vælger elselskab, er det vigtigt at være opmærksom på de vilkår og betingelser, der kan påvirke din samlede omkostning. Her er nogle faktorer, du bør overveje:
- Bindingsperiode: Tjek, om elselskabet har bindingsperioder på deres elaftaler. Mange elselskaber kræver, at du binder dig i en bestemt periode, og det kan faktisk være bindingsperioder på helt op til 6 måneder, hvor du kan pålægges et gebyr, hvis du ønsker at skifte elselskab før bindingsperiodens udløb. Det er derfor en god idé at kontrollere, om elselskabet har en bindingsperiode, og hvad konsekvenserne er, hvis du ønsker at opsige aftalen før bindingsperioden udløber. Ved Jysk Energi har vi ingen binding i vores aftaler med privatkunder.
- Opsigelsesvilkår: Tjek, hvor nemt det er at opsige aftalen, og om der er gebyrer forbundet hermed. Nogle elselskaber kræver, at du selv informerer dem om, at du ønsker at skifte selskab, og hvis du glemmer at gøre dette, kan der opkræves et gebyr for at skifte elselskab. Det er også muligt, at der opkræves et gebyr for slutopgørelse, når du skifter selskab.
- Skjulte gebyrer: Læs det med småt for at undgå uventede omkostninger. Skjulte gebyrer er en af de mest almindelige faldgruber, når man vælger elselskab. Det er derfor vigtigt, at du altid læser vilkårene grundigt, inden du indgår en aftale.
Afregning
En vigtig faktor at overveje, når du vælger elselskab, er, hvordan afregningen foregår. Nogle elselskaber afregner bagud, hvilket betyder, at du betaler for den elektricitet, du har brugt den forrige måned. Andre selskaber kræver aconto-betaling forud, hvilket betyder, at du betaler et estimat af dit forbrug på forhånd, og senere justeres beløbet i forhold til dit faktiske forbrug. Afregningen sker typisk enten månedligt eller kvartalsvist, så det kan være en god idé at undersøge, hvilken løsning dit nye elselskab tilbyder, og hvad der passer bedst til dine præferencer.
Kundeservice og omdømme
Det er vigtigt ikke kun at fokusere på prisen, men også på kundeservice og omdømme, når du undersøger de forskellige elselskaber. Det billigste selskab er ikke altid det bedste, hvis det betyder dårlig service eller manglende hjælp, når du har brug for det.
Undersøg elselskabets omdømme gennem kundeanmeldelser på platforme som Trustpilot eller Google Anmeldelser. Findes der mange negative anmeldelser, eller er tonen generelt positiv? Gennem disse platforme kan du få en idé om, hvordan andre kunder oplever elselskabets service og produkter. Læg især mærke til, hvordan selskabet håndterer klager og løser problemer. En god kundeservice kan være afgørende, hvis der opstår problemer eller spørgsmål. Det er således vigtigt at tage højde for, når du skal vælge nyt elselskab. Supplerende kan du selv prøve at ringe til selskabet for at se, hvor nemme de er at komme i kontakt med. Prøv f.eks. en formiddag på en hverdag, hvor der typisk er pres på de fleste kundecentre.
Mange elselskaber tilbyder også digitale services, som gør det nemt at følge dit forbrug og priser via en app. Hos Jysk Energi tilbyder vi app’en ello, som giver et gratis eloverblik, hvor du kan se de aktuelle priser og få indsigt i dit forbrug. Det gør det nemt at planlægge, hvornår det bedst kan betale sig at oplade elbilen, vaske tøj eller slukke for strømkrævende apparater.
Grøn strøm
Hvis bæredygtighed er vigtigt for dig, kan du vælge et elselskab, der tilbyder strøm fra vedvarende energikilder som sol, vind, vand og biomasse. Grøn strøm indebærer mindre miljøpåvirkning, ligesom denne type strøm ikke udtømmer naturens ressourcer. Vær dog opmærksom på, at “grøn strøm” ikke altid betyder 100 % vedvarende energi, så undersøg, hvad elselskabet præcist tilbyder.
På aftaler med Grøn Strøm fra Jysk Energi har vi truffet et aktivt valg om kun at tilbyde grøn strøm fra danske kilder – så du kan træffe et grønt valg med ro i maven, velvidende at din strøm kommer fra bæredygtige løsninger tæt på dig.
Hjælp til at skifte elselskab
Når du vælger elselskab, bør du også tage højde for, hvor nemt det er at skifte til den pågældende el-leverandør. Et selskab, der tilbyder hjælp gennem hele processen, kan gøre selve skiftet langt lettere og mindre tidskrævende. Ved at vælge et elselskab, der tager ansvar for opsigelsen af din nuværende aftale og sørger for en gnidningsfri overgang, slipper du for selv at skulle håndtere opsigelsen, hvilket kan være både forvirrende og besværligt.
Når elselskabet hjælper dig gennem skiftet, kan de hjælpe dig med at få klarhed over alle deres services med det samme – f.eks. betalingsmetoder eller digitale selvbetjeningsmuligheder. Det kan være med til at sikre, at overgangen forløber hurtigt og effektivt. På den måde kan du både spare tid og besvær.
Anbefalinger fra Forbrugerrådet Tænk
Forbrugerrådet Tænk har i oktober 2024 testet 85 elaftaler fra 55 forskellige elselskaber og fundet, at der er store forskelle i både pris og kvalitet. Hele 29 produkter fra 20 forskellige elselskaber dumpede testen på grund af høje priser, dårlig kundeservice eller manglende gennemsigtighed. Det anbefales derfor at vælge et elselskab, der har fået en god eller middel bedømmelse i teksten. Du kan læse mere om, hvilke elselskaber, du bør holde dig fra i denne artikel fra Forbrugerrådet Tænk. Her blev Jysk Energi rated blandt de øverste selskaber – og det er vi stolte af.
Sådan vælger du det rette elselskab
Når du skal vælge elselskab, bør du overveje dine egne behov og prioriteter. Sammenlign priser, vilkår og kundetilfredshed for at finde det elselskab, der passer bedst til dig. Husk, at det umiddelbart billigste elselskab ikke nødvendigvis er det bedste valg, hvis det betyder dårlig kundeservice eller ugennemsigtige vilkår.